Cute Onion Club - Onion Head

Followers

Tuesday, 8 May 2012

KANAK-KANAK ?


:: Belajarlah untuk memahami erti hidup seorang muslim ::
KANAK-KANAK [Tafakkur: Siri 04]

Seorang anak kecil nampaknya sedang resah memikirkan bagaimana caranya untuk melembutkan hati ibunya. Matlamatnya pada hari ini adalah supaya dapat dia bermain komputer. Sejak di sekolah tadi dia memikirkannya.

Balik dari sekolah dia dengan tanpa disuruh terus menyiapkan kerja-kerja sekolah yang diberikan oleh cikgu sambil sengaja memposisikan dirinya di depan ibunya yang sedang membaca majalah. Sang ibu sepertinya telah memahami isyarat body language anaknya itu.

“Argghh penatnya, siap pun kerja sekolah hari ini” Keluh anak kecil sambil dikuatkan suaranya.

Lantas dia mencari mana ibunya. Anak kecil mendekati ibunya yang kini berada di dapur sedang menguli tepung untuk dibuat kuih. Berat pula mulut anak kecil ini untuk meminta izin pada ibunya.

“Aku nak main komputer !” monolog anak kecil itu sendirian.

Setelah hampir sejam. Dari dapur pergi ke ruang tamu. Dari ruang tamu pergi ke laman luar rumah menemani ibunya menyapu lantai. Akhirnya dia sudah tidak tahan mendiamkan diri.

“Ibu, saya nak main komputer boleh?” Ucap sang anak perlahan dan sopan.

Ibu menoleh pada anaknya.

“Sejam je ibu bagi. Masuk asar tutup!” Kata ibu dengan tegas namun suatu kelegaan buat anak kecil itu.

“Ok, terima kasih ye ibu” Terukir senyuman lebar pada wajah anak kecil itu.

Kata ibu dalam hatinya,

“Wahai anak sebentar lagi apabila engkau telah jemu pasti engkau akan tinggalkan permainan itu. Ibu harap suatu hari nanti engkau akan faham dan sedar bahawa nafsu dan keinginanmu itu hanyalah sementara. Ibu sangat berharap engkaulah raja yang menguasai jasadmu bukan nafsumu”

…………………………………………………………

Kisah di atas ini mungkin persis kisah kita semua semasa di alam kanak-kanak. Hari ini segala urusan hidup kita adalah atas penilaian kita sendiri. Mana yang baik dan mana yang buruk kita sendiri yang memilihnya.

Dalam hidup ini, nafsu dan keinginan yang buta tanpa dorongan iman dan akal telah menjadikan sifat seseorang itu seperti kanak-kanak.

Sebagai seorang muslim, kita semua berada dalam kawalan dan batasan yang telah ditetapkan oleh Islam. Bercouple itu haram, solat berjemaah itu suatu yang dituntut, belajar menuntut ilmu itu wajib, berhibur dan bersukan itu harus selagimana tidak bercampur dengan sesuatu yang melanggar batasan syara’.

Jika kita tidak memahami, pasti kita akan marah apabila ada orang yang menegur sesuatu kesalahan dan kesilapan yang kita lakukan, sama seperti kanak-kanak yang menangis kerana tidak dibelikan mainan. Mungkin kerana degil atau mungkin kerana tidak faham.

Islam datang adalah sebagai penyelamat kepada sekalian manusia. Mengeluarkan manusia daripada penghambaan tunduk pada nafsu dan sesama manusia kepada hanya menyembah Allah. Mengeluarkan manusia daripada gelap dan kesesatan kepada cahaya yang terang dan tenang.

Islam datang bukan untuk mengongkong segala gerak hidup kita tetapi adalah untuk menuntun kita dari dunia hinggalah kita masuk ke syurga.

Belajarlah untuk memahami erti hidup seorang muslim!

“Dan tiadalah kehidupan dunia ini, selain dari permainan dan senda gurau belaka. Dan sungguh negeri akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertakwa. Maka tidakkah kamu memahaminya?”

(Surah Al-An’am : Ayat 32)

No comments:

Post a Comment