Cute Onion Club - Onion Head

Followers

Tuesday, 28 February 2012

KoNSeP NomBor 1 2 3 4....


Ini  adalah nota sambungan entry  yang semalam itu di bawah tajuk Penguasaan Konsep Matematik. Ok?? 
Nombor memainkan peranan penting dalam pembelajaran matematik. Konsep nombor disimpulkan oleh pemikiran seseorang daripada kumpulan atau kumpulan benda yang dilihat. Konsep nombor menggambarkan bilangan atau banyaknya benda bagi sesuatu kumpulan iaitu sifat kuantiti benda tersebut manakala angka adalah simbol atau tanda yang mewakili serta menggambarkan konsep nombor. Konsep asas yang perlu dipelajari adalah kesedaran kepada bunyi nombor dan turutan nombor, mrngira dan padanan satu dengan satu. Proses mengenal nombor merangkumi beberapa tahap.


Tahap 1 : Kesedaran berkenaan bunyi dan susunan nombor.

 Kanak-kanak sudah mula mengira ketika mereka pandai bertatih,memanjat tangga dengan jari ataupun menyanyi.  Pengalaman yang berulang-ulang ini merangsang kebolehan kanak-kanak mengingat susunan dan bunyi nombor walaupun mereka belum memahami konsep atau makna nombor yang disebutkan.

Proses ini melibatkan hubungan satu dengan lain atau padanan set. kanak-kanak mendapat pengalaman aktiviti nombor melalui bermain tradisional seperti teng-teng, bermain telefon, nombor rumah, resipi aktiviti memasak yang digunakan. Kanak-kanak akan lebih berminat dengan nombor apabila ia berkait dengan dirinya. Contoh umur, berat, tinggi dan bilangan jarinya. Walaubagaimana pun kebolehan mengira dan membilang bukan bererti kanak-kanak dapat mengaitkan dengan kuantiti dan fungsinya.


Tahap 2 : Memahami simbol nombor.

Pada peringkat awalnya memang kanak-kanak akan menghafal turutan nombor tanpa mengetahui makna disebalik nombor-nombor yang disebutkan. Oleh itu, bahan konkrit penting bagi meningkatkan kelemahan konsep nombor dengan bilangan.


Tahap 3 : Mengenal simbol nombor

Kanak-kanak biasanyan akan menghafal urutan nombor sterusnya diikuti dengan pemahaman perkaitan bilangan objek dan nombor dan seterusnya mengenal simbol nombor. Sombol nombor adalah berbeza-beza mengikut tulisan sesuatu bangsa atau kaum. Tetapi konsep nombor bilangan tetap sama.

Tahap 4 :Menyusun nombor.
Sesudah mengenal simbol nombor, kanak-kanak perlu jelas berkenaan susunan nombor. Susunan nombor yang betul penting apabila kanak-kanak mengira. Dalam pengenalan nombor arah atau kedudukan nombor amat penting. Nombor kardinal penting yang bermaksud kuantiti sesuatu objek. Setiap nombor membawa nilai kuantiti tersendiri. Contohnya nombor 3 dikaitkan dengan benda yang mengandungi 3 objek. Nombor-nombor ordinal merupakan nombor yang menentukan kedudukan sesuatu benda mengikut susunannya. Nombor ordinal seperti bulan, siri benda, siri peristiwa, tarikh lahir dan sebagainya.


Tahap 5 : Penambahan dan pengurangan dalam pengiraan .

Apabila kanak-kanak mahir  dengan nombor dan bilangan, mereka dapat dapat menentukan bilangan apabila dua set benda dan angka dicampurkan. Dalam proses tolak pula, kanak-kanak akan dapat mengetahui apa yang akan terjadi apabila ada benda yang dikeluarkan atau dibuang daripada set tersebut.Kandungan pembelajaran konsep nombor adalah seperti berikut:-

1. Mengenal konsep nombor 1-5
 • Membilang  1-5
 • Mengenal nombor 1-5
 • Memadan nombor dengan bilangan.
 • Mengetahui konsep banyak dan sedikit.

2. Mengenal nombor 5 - 10
 • Membilang nombor 5 -10
 • Mengenal nombor 5-10
 • Memadan nombor dengan bilangan 5-10.
 • Membilang secara menurun 10-1. 

3. Memahami makna sifar.

4.Mengenal nombor 10 -20
 • Membilang 10-20
 • Mengenal nombor 10-20
 • Menyatakan siri 10,11....20 dan seterusnya. 

5.Mengenal nombor 20-30
 • Membilang  20 -30
 • Mengenal nombor 20-30
 • Menyatakan siri 20,21....30 dan seterusnya.

6.Mengenal nombor 30-40
 • Membilang  30-40
 • Mengenal nombor 30-40
 • Menyatakan siri 30,31....40 dan seterusnya.

7.Mengenal nombor 40-50
 • Membilang lisan 40-50
 • Mengenal nombor 40-50
 • Menyatakan siri 40,41....50 dan seterusnya.

* rujukan buku Panduan Kurikulum Prasekolah.Monday, 27 February 2012

LatiHan MateMatik Untuk kaNak-Kanak

Addition WorksheetsSubtraction Worksheetscounting
Numbers Worksheets

kindergarten numbers worksheets, free kids numbers activities, kindergarten numbers lesson planskindergarten math addition worksheets for pre-k, k-8 schools, free math games, free printable math worksheets, free online math lessons


free printable preschool math worksheets, counting worksheets for kids


Free first grade math worksheets, 1st grade math,grade 1 worksheets, grade 1 math lesson plans, first grade math activities

Free first grade math worksheets, 1st grade math,grade 1 worksheets, grade 1 math lesson plans, first grade math activities


Flash card math

 numbers preschool Math lesson plans, math for kids, preschool math worksheets


free printable number flash cards* Maklumat lanjut sila klik link ini

PeNgUasaan Konsep MateMatik

Asslmualaikm semua!! Hari ini kami nak kongsi mengenai penguasaan konsep matematik untuk  kanak-kanak prasekolah. Kebetulan tadi kami terjumpa buku Panduan Kurikulum Prasekolah yang dikarang oleh Prof. Madya Dr. Rohani Abdullah dan Nani Menon & Mohd. Sharani Ahmad ini di library dan kami rasa buku ini memang best dan banyak input-input yang menarik. Sekarang ini, kami nak kongsi dengan anda semua mengenai buku yang kami pinjam ini  terutama sekali pelajar-pelajar yang ambil course PAKK ini. SHARING IS CARING>>>>>Kebolehan matematik adalah asas kemahiran yang diperlukan bagi menjalani  kehidupan seharian. ( Nor Azlan. 1987). Asas perkembangan matematik kanak-kanak bermula daripada pengalaman kanak-kanak  berkaitan benda-benda konkrit atau objek yang mengandungi kuantiti dan kualiti objek seperti warna, saiz, dan bentuk yang berbeza-beza serta memanipulasikan nombor-nombor yang ada disekeliling mereka. Ia berlaku secara sepontan dan semula jadi kerana kanak-kanak secara semula jadinya mempunyai kebolehan ingin tahu yang tinggi.  Jean Piaget menyatakan setiap kanak-kanak normal berupaya memahami matematik dengan baik apabila aktiviti dan kaedah yang diberikan menarik minat mereka. Matematik adalah contoh pemikiran logik yang membentuk konsep nombor kanak-kanak yang memerlukan pengalaman, interaksi sosial, masa, bahasa dan kefahaman berkenanan pemikiran kanak-kanak.

Kanak-kanak peringkat ini perlu diberi pengalaman dengan benda maujud apabila mempelajari konsep nombor. Urutan perkembangan pembelajaran matematik melalui tiga tahap seperti berikut:
 1. Peringkat konkrit
 2. Peringkat menggambar
 3. Peringkat simbol

OBJEKTIF PENDIDIKAN MATEMATIK.

 1. Mengambil bahagian dalam aktiviti matematik bermula daripada aktiviti menggunakan bahan konkrit kepada abstrak. ( Kurikulum Prasekolah Kebangsaan, 2003)
 2. Memberi peluang memegang, ,emeroka bahan, mengubahsuai bahan yang berkaitan dengan idea matematik.
 3. Menyedari konsep ruang, masa dan menggunakan simbol.
 4. Memberi peluang mengembangkan kemahiran mengelas, membanding, turutan, menyukat, graf, membilang dan operasi nombor.

Kurikulum pengajaran matematik kanak-kanak memberi penekanan di atas proses memahami konsep matematik, penaakulan dan penyelesaian masalah semasa proses pembelajaran dengan menggunakan pelbagai rangsangan, media, kaedah dan aktiviti.


KANDUNGAN KOMPONEN

 1.  Pengelasan objek
 2. Seriasi
 3. Padanan satu dengan satu
 4. Konsep nombor
 5. Operasi nombor
 6. Pengukuran
 7. Konsep masa

STRATEGI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN

Pendekatan yang dapat digunakan dalam pembelajaran matematik kanak-kanak adalah berbentuk hafalan, aktiviti dan bimbingan serta menerusi permainan. Menurut Skemp ( 1989), pembelajaran matematik memerlukan 95 % pembelajaran bermakna dan 5 
% sahaja pembelajaran berbentuk hafalan. Sebelum kanak-kanak diberikan aktiviti yang berkaitan dengan nombor ataupun diperkenalkan dengan nombor yang sebaliknya mereka diberikan pengalaman yang cukup dalam aktiviti pranombor. Aktiviti pranombor melibatkan pengelasan objek, seriasi dan padanan satu dengan satu. Berikut adalah aktiviti yang berkaitan dengan aktiviti pranombor :-
 1. Mengasing dan mengumpulkan objek sama jenis.
 2. Mengasing dan mengumpulkan objek yang berbeza.
 3. Mengelas dan menbanding objek mengikut saiz.
 4. Mengelas dan membanding objek mengikut kuantiti.
 5. Mengelas dan membandingkan objek mengikut warna.
 6. Menyusun objek mengikut saiz besar ke kecil ataupun sebaliknya.
 7. Menyusun objek mengikut saiz rendah ke tinggi ataupun sebaliknya.
 8. Mengetahui bilangan objek mengikut kuantiti sedikit, sama banyak dan lebih banyak.
 9.  Mencari pasangan objek.

Pengenalan konsep nombor dan penggunaannya perlu disertakan dengan aktiviti yang berkaitan bagi mengukuhkan pengalaman. Apabila kanak-kanak didedahkan dengan pengalaman awal dalam pengenalan nombor ( membilang dan memadan simbol dengan objek), opersai nombor, iaitu konsep tambah dan tolak, barulah kanak-kanak boleh didedahkan kepada pembelajaran matematik yang lebih abstrak seperti pengukuran masa, wang dan ruang.
  

                                       
Saturday, 25 February 2012

Bacaan Lantang untuk kanak-kanak


Ini adalah serba sedikit info yang telah kami pelajari di dalam kelas ict untuk kanak-kanak. Jom sama-sama kita kongsi. Nota ini adalah nota ringkas kami semasa di dalam kelas. Mungkin terdapat beberapa kekurangan dan kelalaian kami sepanjang pembelajaran ini. Harap anda semua yang mengetahui pembacaan ini boleh menambah dan berkongsi bersama kami di sini.

Apa itu bacaan lantang?
 • Bacaan daripada pihak guru kepada kanak-kanak yang belum boleh membaca.
 • Kanak-kanak menjadi pendengar dan respond pada bacaan kita.
 • Sesuai dijalankan kepada kanak-kanak yang belum boleh membaca.
 • Apa yang kita baca dengan kanak-kanak perlu dirancang terlebih dahulu.
 • Teks yang kita baca itu tidak semestinya kanak-kanak tahu dan faham.
 • Berinteraksi dengan kanak-kanak.

Apa jenis bahan/buku yang boleh saya baca untuk kanak-kanak??


segala jenis bahan bacaan.


Kenapa guru perlu bersedia??
 • Guru perlu tahu jalan cerita terlebih dahulu. Kemudian barulah boleh ceritakan pada kanak-kanak.
 • Buat perancangan. Contoh highlight tempat yang nak berhenti, sediakan soalan-soalan untuk menanya kanak-kanak.
 • Eye- contact dengan dengan kanak-kanak.
 • Supaya kanak-kanak faham, sebutan ayat dapat bertambah dan  mengenal perkataan dan huruf-huruf.

Soalan- soalan ( jenis-jenis soalan yang boleh ditanya kepada kanak-kanak)
 • Soalan berbentuk ramalan.
 • Soalan berbentuk fakta/ingatan                                           contoh: ada berapa ekor anak ayam?
 • Soalan berbentuk penilaian.
 • Meletakkan situasi pada cerita.
 • Soalan imaginasi
 • Soalan berbentuk pengalaman kanak-kanak.
Bila guru perlu buat bacaan lantang ini??
 • Bila kelas bermula dan di akhir pembelajaran sekolah.
 • Sementara nak tunggu aktiviti lain.
 • Sebagai aktiviti tambahan waktu/ aktiviti sampingan 
 • Bila-bila masa kita rancang.

KepentiNgannYa???
 • Memberi pendedahan awal kepada kanak-kanak sebelum memasuki alam persekolahan.
 • Meningkatkan asas kosa kata.
 • Meningkatkan daya ingatan dan  kemahiran membaca.
 • Mendapatkan maklumat mengenai dunia sekeliling mereka.


PerSediaan ( Strategi bacaan kuat)

SEBELUM
 • Cari buku yang sesuai dengan kefahaman kanak-kanak.
 • Pastikan cikgu faham jalan cerita itu.
SEMASA
 • Duduk, ambil sekumpulan kanak-kanak (jangan terlampau banyak kanak-kanak)
 • Pegang  buku ke depan. macam ini...
                           
 • Mulakan suara yang kuat.
 • Pastikan kanak-kanak diam.
 • Baca dengan eksprasi muka.
 • Tukar suara dengan setiap watak yang berbeza.

SELEPAS
 • Sesi soal jawab seperti guru boleh tanya kefahaman jalan cerita kepada kanak-kanak. ( kenapa dan bagaimana jalan cerita tersebut terjadi)
 • ulang balik cerita maksudnya cerita sekali imbas.

* rujukan nota ringkas semasa pembelajaran ict.

MUZIK DAN KANAK-KANAK
DeFinisi Muzik
¨Menurut Campbell 1995, muzik adalah suatu seni yang tertumpu kepada aspek pendengaran.
¨Muzik boleh diperkenalkan kepada bayi dan kanak- kanak prasekolah dalam bentuk elemen bunyi.

DeFInIsi PerGeRAKAN
¨Menurut Dalcroze (1950), cara terbaik bagi kanak- kanak belajar adalah denganmelakukan” (learning by doing).
¨Tubuh adalah asas keseluruhan pergerakan dengan muzik.
¨Pergerakan melalui muzik dapat dilakukan melalui pergerakan bukan lokomotor seperti tepuk tangan, petik jari dan hentak kaki.

TiNdak BalAs Bayi TerHadaP muzik
¨Bayi selalunya akan memberi tindak balas berbeza terhadap pelbagai jenis muzik.
¨Ia bergantung kepada faktor umur, keadaan dan perasaan mereka pada masa tersebut.
¨Jenis muzik yang sesuai dan digemari oleh bayi dapat ditentukan melalui pemerhatian terhadap bayi kepada tindak balas dalam keadaan sedar.

KanAk- KAnak  Awal (Toddlers)
¨Apabila bayi mula membesar sebagai kanak- kanak kecil, mereka sudah boleh bergoyang, bergerak dan menari mengikut irama muzik.
¨Kanak- kanak ini tahu bermain dengan alat muzik seperti kastenet, kerincing, tamborin dan sebagainya.
¨Pendedahan daripada ibu bapa dan guru di taska terhadap elemen muzik dan pergerakan ini penting dalam perkembangan kanak- kanak.

Kanak- kanak 3 Tahun
¨Telah mengalami perkembangan dari segi fizikal, kognitif, emosi dan sosial yang baik.
¨Mampu menggolek, membaling dan menyepak yang boleh diaplikasikan dengan muzik.
¨Perlu merangkumi nyanyian, tarian, pendengaran dan permainan alat muzik.

PoTeNSi kanak-KAnak terhadap muzik daN pergeRakan.
¨Akan menggerakkan badan, bertepuk tangan, membengkokkan lutut, memusingkan lengan dan badan serta mengganggukkan kepala.
¨Sangat aktif dan suka kepada muzik yang rancak.
¨Mampu menyanyikan beberapa patah perkataan.
¨Mula berminat untuk bermain perkusi sambil menyanyi.
¨Membantu meningkatkan perkembangan motor kanak- kanak melalui pergerakan.


* Rujukan nota Kaq 1063 Muzik dan pergerakan kreatif sem 4 pakk.

Friday, 24 February 2012

Muzik Dan PerGerakan KreatIf kanaK-Kanak
PaPaya Dance
TeLeTUBiEs DanceCHicKen DanCeIF You ArE  happyLoLLipoP DaNCe GuMMy GumMy  BEar HEadS, ShoULDers, Knee and ToesThE HamsTeR danceTARian  Si TOmmy NoBoDY DaNCe
ChEf KaNak-kanaK

DownLoad gameS untuk kanak-kanak

Kids apple pancake

         

 


http://media.y8.com/system/contents/29861/original/kids-apple-pancake.swf?1306132540Tiny Tinas Ice creaM sundae RusH
                               
   
                          

BunniEs KinGdom Cooking

                   

 CakE MasTer


 
* best kan......nak banyak games lagi klik sini  http://www.y8.com/tags/Food