Cute Onion Club - Onion Head

Followers

Saturday, 16 June 2012

10 tips jadikan Anak SuperbabySemua ibu bapa mahukan anak yang cergas, cerdik dan ceria. Tetapi, mampukah impian ini dicapai? Apatah lagi apabila kepintaran bukan diwarisi tetapi perlu dipelajari. Oleh itu marilah bersama-sama pelajari cara untuk menjadikan anak anda Superbaby!

Sebenarnya, semua bayi berpeluang bergelar Superbaby. Menurut Jurulatih Keibubapaan Bertauliah oleh Coach-Parenting USA, Zaid Mohammad, Superbaby bukan setakat merujuk kepada bayi yang pandai membaca tetapi meliputi keseluruhannya termasuklah kecerdasan minda dan emosi.
Beberapa faktor perlu diambil kira oleh ibu bapa bagi memastikan anak mereka cemerlang seperti tip yang diberikan oleh Zaid ini.Berhenti merokok kerana asap rokok yang beracun boleh membantutkan perkembangan otak bayi.

1. Makanan yang membina minda seperti kurma, kismis dan susu sangat bagus untuk otak cerdas. Jadi amalkannya semasa mengandung.

2. Jangan malas wahai ibu! Rajin-rajinlah membuat aktiviti yang menguji minda seperti latihan matematik ataupun permainan sudoku semasa mengandung.

3. Warna-warna merah, hitam dan putih sangat baik untuk merangsang minda kerana bayi berusia enam bulan ke bawah hanya dapat melihat warna-warna kontras.


artikel pilihan majalah pa & ma.

No comments:

Post a Comment